3 accezzlinkedinblog31920x1080pxbondgenootschap 1

De consultant als partner, niet als passant
Consultancy wordt vaak geassocieerd met distantie: het beeld van de externe expert die komt vertellen hoe het moet. Een buitenstaander die observeert, analyseert en adviseert, om daarna weer te vertrekken. Bij Accezz geloven we in een ander model. Een waar consultants niet buiten, maar midden in de organisatie staan. Waar ze samen met bestuurders, teamleiders én medewerkers opereren. Niet als autoriteit, maar als bondgenoot. Met opgestroopte mouwen. Want of het nu om een zorgorganisatie, overheidsorganisatie of commerciële speler gaat: consultants die naast de organisatie blijven staan, raken zelden de kern. Je kunt dan best inhoudelijk gelijk hebben, maar als mensen je niet vertrouwen, luisteren ze niet.

Een bondgenootschap begint bij ons
Het is onze verantwoordelijkheid als externe partij om de verbinding actief op te zoeken. Om de basis voor het bondgenootschap te leggen. Dat begint al bij de eerste gesprekken met het bestuur en het MT. Door mensen de ruimte te geven om hun verhaal te doen, door écht te luisteren en door afspraken na te komen. Op die manier bouw je liking en respect op, en durven mensen zich uit te spreken. Ze vertellen je dan dingen die ze niet eens met hun directe collega’s delen. Omdat ze voelen: jij bent hier niet om te oordelen, maar om te helpen.

Luisteren om te begrijpen
Een vertrouwensband ontstaat niet vanzelf. Het vraagt om oprechte aandacht. Om gesprekken op de gang, om vragen stellen zonder dubbele agenda, om beschikbaar zijn. Liking en respect zijn de sleutel. Liking ontstaat vaak uit de small talk, de klik op persoonlijk niveau. Respect bouw je op door professioneel gedrag: afspraken nakomen, je goed voorbereiden, zichtbaar zijn op de werkvloer. Als die twee samenkomen, groeit er een bondgenootschap: een samenwerking waarin consultant en organisatie hetzelfde doel delen, ondanks de verschillende rollen die ze vervullen.

Hard op de inhoud, zacht op de relatie
Een goede consultant weet: kritisch zijn is noodzakelijk. Maar kritiek landt alleen als de relatie het toelaat. Je kunt wat ons betreft dan ook alleen hard zijn op de inhoud als je zacht bent op de relatie. Dat betekent niet dat je mensen naar de mond praat, integendeel. Het betekent dat je vanuit vertrouwen werkt. Mensen moeten voelen dat jouw feedback komt vanuit een oprechte wens om te helpen.

Juist op dat snijvlak van inhoud en relatie ontstaat de magie. Op het moment dat medewerkers zich tegen jou durven uit te spreken, en ze je bijvoorbeeld ook vragen om aan te sluiten bij de vrijdagmiddagborrel, ben je geen buitenstaander meer, maar iemand die erbij hoort, die ze vertrouwen.

Bondgenootschap als tactisch instrument
Toch is het bondgenootschap geen softe benadering. Sterker nog: het is keiharde noodzaak. Want verandertrajecten kennen altijd weerstand. Dat is geen uitzondering, maar de regel. En juist dán bewijst het bondgenootschap zijn waarde. Als mensen zich verbonden voelen met jou én het proces, gaan ze eerder mee. Ook als het lastig wordt. Het bondgenootschap fungeert dan als een soort vangnet. Of een defensieve laag, niet tegen mensen, maar tegen situaties. Tegen de ruis, de onzekerheid, de onrust die verandering met zich meebrengt.

Een vaardigheid, geen methode
Een bondgenootschap vormen klinkt misschien als een methode die je kunt aanleren, maar het is een karaktereigenschap. Je moet het in je hebben om verbinding te maken, om jezelf en je boodschap te kunnen overbrengen, om sensitief te zijn voor wat mensen nodig hebben.

Bij Accezz kijken we bewust naar teamdynamiek. Projectteams bestaan vaak uit een projectmanager en consultants met complementaire kwaliteiten. Een meer analytisch ingestelde projectmanager werkt bijvoorbeeld goed samen met een consultant die sterk is in het relationele. Verandering is niet alleen techniek, het is ook tactiek.

‘We gaan dit samen doen’
Een geslaagd bondgenootschap herken je in kleine signalen. Het schouderklopje van een bestuurder. De koffieautomaatpraat met een medewerker. De collega die je zonder twijfel inschakelt bij een volgend probleem. Wat het ook is, het laat zien dat je geen buitenstaander meer bent. Je bent deel van het team, deel van het proces, deel van de verandering. Want échte verandering, zo blijkt keer op keer, begint niet bij het plan. Niet bij de cijfers. Niet bij de tooling. Maar bij mensen die met elkaar besluiten: we gaan dit samen doen.

Wil je meer weten over hoe wij bij Accezz samenwerken met organisaties aan duurzame verandering? Neem contact met ons op en ontdek wat een bondgenootschap ook in jouw organisatie kan betekenen.


Adriaan van der Sluijs
a.vandersluijs@accezz.nl
Bekijk LinkedIn

Danny Suttorp
d.suttorp@accezz.nl
Bekijk LinkedIn

Ook benieuwd naar resultaten op de werkvloer?

big_plus Maak vrijblijvend een afspraak
Dannyadriaan

Danny en Adriaan

"Een geslaagd bondgenootschap herken je in kleine signalen. Het schouderklopje van een bestuurder. De koffieautomaatpraat met een medewerker. De collega die je zonder twijfel inschakelt bij een volgend probleem."

Verander om te verbeteren

Accezz cta 1